6 hétköznapi táplálék, amivel megelőzheted a cukorbetegséget

A fahéj és a teljes kiőrlésű táplálékok fogyasztása segít megelőzni a diabétesz kialakulását.

A cukorbetegségnek két fajtája létezik: az egyes típusú – inzulinfüggő vagy fiatalkori diabétesz -, valamint a kettes típusú – nem inzulinfüggő, más néven időskori diabétesz. Az egyes típus – az orvosok jelenlegi tudása szerint – sajnos nem megelőzhető, mert kialakulásának hátterében egy autoimmun-betegség áll. A kettes típus azonban a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód talaján fejlődik ki, így nagyon is tehetsz ellen! Ehhez adunk némi támpontot.

1, A fahéj segíti a vércukorszint szabályozását, egyes természetes vegyületei pedig javítják az inzulinfunkciót: napi fél kiskanálnyi mennyiség is leviszi a vércukrot.

2, Ha a fehér kenyeret lecseréled alacsonyabb glikémiás indexű (*) teljes kiőrlésű kenyérre, kevésbé kell tartanod a vércukorszint-ingadozástól, valamint a szervezeted inzulin iránti érzékenysége fokozódik. A teljes kiőrlésű pékáruk a túlsúly kialakulásától is óvnak. (Ha a liszthez 5-10%-ban Nopal port keverünk, és ebből sütünk kenyeret, akkor ezzel csökkentjük a kenyér glikémiás indexét és növeljük a rosttartalmát is.)

3, Ugyanez a helyzet a tésztafélékkel: a hagyományos fehér lisztből készültek helyett fogyassz teljes kiőrlésű vagy durumtésztát. Lassabban szívódik fel belőlük a szénhidrát, így fogyasztásuk nem vezet vércukorszint-ingadozáshoz. (Ha a liszthez 5-10%-ban Nopal port keverünk, és ebből gyúrunk tésztát, akkor ezzel csökkentjük a tészta glikémiás indexét és növeljük a rosttartalmát is.)

4, A répacukor – valamint a cukorban gazdag ételek, italok – fogyasztását minimalizáld, helyettük olyan ételeket egyél, amelyek természetes édesítőszerekkel, például nyírfacukorral (xilittel) vagy a sztíviával készültek. (Természetes édesítőszerek)

5, Egy, a Journal of Nutrition című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a rendszeres diófogyasztás nemcsak a csontritkulás, de a cukorbetegség kockázatát is jelentősen csökkentheti.

6, A zöldségek magas rosttartalmuknál fogva támogatják a kiegyensúlyozott emésztési folyamatokat. Szénhidráttartalmuk pedig többnyire alacsony, így nem kell aggódnod a vércukorszint ingadozása miatt.

 

Szerző: Horváth Eszter
Forrás: Femina.hu

 

 

(*) A glikémiás index fogalmát az ezzel foglalkozó weblap (www.glycemicindex.com) úgy határozza meg, mint a „szénhidrátok elhelyezkedése egy 0-tól 100-ig beosztott skálán annak alapján, hogy elfogyasztásuk után milyen mértékben emelik meg a vércukorszintet. A magas GI-vel rendelkező élelmiszerek azok, amelyeket a szervezet gyorsan megemészt és hamar felszívódnak, és a vércukorszint jelentős ingadozását idézik elő. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassú emészthetőségüknek és felszívódásuknak köszönhetően a vércukor és inzulin szintjének fokozatos emelkedését idézik elő; egészségügyi hasznuk bizonyított.”

Minél alacsonyabb a molekula lebomlása, annál alacsonyabb az index értéke. Minél alacsonyabb az index, annál stabilabb marad a vércukorszintje. A 70 fölötti index minősül magasnak, az 55 alatt pedig alacsonynak.

 

 

Vissza az Egészség hírek főoldalra>>

 

 

Naturpiac üzletek>>

Aktuális akció>>