Xilovit kekszek

A xilit egy természetes növényi alapú édesítőszer, mely megtalálható zöldségekben, gyümölcsökben, növényi rostokban.
A cukortól eltérően öt szénatomos szerkezetű, amit a fogszuvasodást okozó baktériumok nem tudnak lebontani, így nem nyújtanak táptalajt szaporodásukhoz.
A xilit 40%-kal kisebb energiát szolgáltat, mint az asztali cukor, és minimális hatással van a vércukorszintre. Glikémiás indexe: 7.

Összetevők: tönkölybúzaliszt, teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt, kókuszolaj, xilit, narancssűrítmény, fahéj, só..

Tápérték adatok 100 g termékben:

Energiaérték: 1760kJ /419 kcal, zsír: 20,1 g, szénhidrát: 56,8 g ebbõl xilit 18,1 g, Fehérje: 8,5 g

Élelmi rostok: 2,1 g

Származási hely: Magyarország

Naturpiac üzletek>>

Aktuális akció>>

6 hétköznapi táplálék, amivel megelőzheted a cukorbetegséget

A fahéj és a teljes kiőrlésű táplálékok fogyasztása segít megelőzni a diabétesz kialakulását.

A cukorbetegségnek két fajtája létezik: az egyes típusú – inzulinfüggő vagy fiatalkori diabétesz -, valamint a kettes típusú – nem inzulinfüggő, más néven időskori diabétesz. Az egyes típus – az orvosok jelenlegi tudása szerint – sajnos nem megelőzhető, mert kialakulásának hátterében egy autoimmun-betegség áll. A kettes típus azonban a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód talaján fejlődik ki, így nagyon is tehetsz ellen! Ehhez adunk némi támpontot.

1, A fahéj segíti a vércukorszint szabályozását, egyes természetes vegyületei pedig javítják az inzulinfunkciót: napi fél kiskanálnyi mennyiség is leviszi a vércukrot.

2, Ha a fehér kenyeret lecseréled alacsonyabb glikémiás indexű (*) teljes kiőrlésű kenyérre, kevésbé kell tartanod a vércukorszint-ingadozástól, valamint a szervezeted inzulin iránti érzékenysége fokozódik. A teljes kiőrlésű pékáruk a túlsúly kialakulásától is óvnak. (Ha a liszthez 5-10%-ban Nopal port keverünk, és ebből sütünk kenyeret, akkor ezzel csökkentjük a kenyér glikémiás indexét és növeljük a rosttartalmát is.)

3, Ugyanez a helyzet a tésztafélékkel: a hagyományos fehér lisztből készültek helyett fogyassz teljes kiőrlésű vagy durumtésztát. Lassabban szívódik fel belőlük a szénhidrát, így fogyasztásuk nem vezet vércukorszint-ingadozáshoz. (Ha a liszthez 5-10%-ban Nopal port keverünk, és ebből gyúrunk tésztát, akkor ezzel csökkentjük a tészta glikémiás indexét és növeljük a rosttartalmát is.)

4, A répacukor – valamint a cukorban gazdag ételek, italok – fogyasztását minimalizáld, helyettük olyan ételeket egyél, amelyek természetes édesítőszerekkel, például nyírfacukorral (xilittel) vagy a sztíviával készültek. (Természetes édesítőszerek)

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

10 tipp az egészséges emésztésért

Az emésztési problémák olyan kellemetlen tünetekkel járhatnak, mint a hasfájás, a puffadás, a gyomorégés, a szorulás vagy éppen a hasmenés. Néhány összefüggés megismerésével azonban megelőzheted a további panaszokat, és az evés öröme néhány óra elteltével sem csap át gondba.

Rosttal a székrekedés ellen

A zöldségek – főleg a hüvelyesek –. a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű lisztből készült tészták és pékáruk, illetve a magvak tele vannak természetes rostokkal. Ebből a tápanyagtípusból naponta 30 gramm körüli mennyiséget kell elfogyasztania egy felnőttnek, ám sokan a harmadát sem viszik be. A rost elősegíti a bélmozgást, javítja a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódását, valamint segít stabilan tartani a vércukorszintet. Egy evőkanál búzakorpa zsírszegény joghurtban elkeverve finom és hatékony megoldást jelent.

A rágó legyőzi a gyomorégést

Az alkalmanként jelentkező – tehát nem valamilyen háttérben húzódó betegségre utaló, rendszeres – gyomorégést szinte azonnal megszüntetheted egy cukormentes rágógumival. A fogakra is előnyösen ható csemege ugyanis fokozza a nyáltermelést, ami enyhíti a visszaáramló gyomorsav maró hatását, valamint a már elfogyasztott táplálék feldolgozásához is több folyadékot biztosít.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Tíz alapvető tévhit az evésről

1. Az erős árt a gyomornak.
A paprika, chili, bors vagy curry antibakteriális hatású, ezáltal segíti az epe és a máj munkáját. Csak akkor árt, ha a gyomor egyébként is érzékeny.

2. A nyersen fogyasztott zöldség egészségesebb, mint a főtt.
Bizonyos zöldségfajták, így a burgonya, a zöldbab vagy a padlizsán, tartalmaznak méreganyagokat is, amelyeket csak a főzés semlegesít. A répa vitaminjai is csak gyenge párolás után válnak hasznosíthatóvá a szervezet számára.

3. A tojás egészségtelen.
Nem mindenkinek. Az egészséges anyagcserével bíró embereknél a tojás nem emeli a vér koleszterinszintjét, és így az érelmeszesedés veszélyét sem. Egy-két tojás hetente nyugodtan szerepelhet az étrendben.

4. A spenót tartalmazza a legtöbb vasat.
Generációk nőttek fel úgy, hogy e vasban állítólag igen gazdag főzelékkel tömték őket gyerekkorukban. E nyomelem azonban háromszor nagyobb adagban van jelen a hüvelyesekben, a fehérbabban vagy a lencsében. A magát konokul tartó tévhit oka valószínűleg egy elcsúszott vessző egy hivatalos tápanyagtáblázatban.

5. A friss zöldség tartalmazza a legtöbb vitamint.
Igaz, ha valóban frissen, a szedéskor fogyasztjuk. Ám az érzékeny leveles zöldségek, mint például a spenót, hűtőszekrénybe téve gyorsan veszítenek vitamintartalmukból. Ebben az esetben jobb a mélyhűtött zöldség.
Egy kattintás ide a folytatáshoz….

8 tipp a fájdalommentes fogyáshoz

Azok, akik szeretnek enni, még nehezebben kezdenek fogyókúrába, de a csodamódszerek helyett olykor elég néhány dolgon változtatni!

Egyszerű, könnyen betartható ötletekkel észrevétlenül laposodik majd a hasunk. Kis odafigyeléssel a szigorú diéták és teljes önmegtartóztatás helyett, az itt felsorolt tippeket alkalmazva, az evés garantáltan nem fog bűntudatot okozni, miközben napról napra soványabbá válik az alakunk.

Az okos fogyasztás fogyaszt!

A teljes kiőrlésű és rostban gazdag ételek fogyasztásával, már kisebb adaggal jóllakottnak érezzük magunkat hosszú órákra. Ezáltal nem csak kevesebbet eszünk, de ritkábban is gondolunk az utánpótlásra, miközben az egészséges, természetes ételek jó hatással vannak az emésztésünkre is.

Zöldséggel, gyümölccsel

A fogyókúra legnagyobb ellensége a nassolás, és a késő esti étkezések. Remek gyógyír ennek a késztetésnek a kezelésére, ha zöldséggel és gyümölccsel csillapítjuk édesség utáni vágyunkat. Mivel ezek az étkezések elsősorban a tudatunk számára fontosak, de nem érzünk éhségérzetet, néhány szem gyümölccsel kivédhetjük a kalóriadús nassolást.

Levesre fel!

Egy teli tányér meleg leves minden fogyni vágyó számára remek megoldás a kilók lefaragásához. Ehetjük egész nap, mivel a szervezet gyorsan feldolgozza, így frissek, energikusak maradhatunk annak ellenére, hogy degeszre ettük magunkat.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Eritritol, a kalóriamentes édesítőszer, cukorbetegeknek is

Az eritritol növényi alapú édesítőszer. Édesítőereje a cukorhoz képest 60-80%-os. Természetes, cukormelasz fermentálásával készül, gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul.

Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül. Íze hűs és édes. Nincs utóíze.

Energiatartalma: 0
Teljesen kalóriamentes (0 kcal/100g), így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak.

Glikémiás indexe: 0
Nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe 0. Nincs hatással az inzulintermelésre, így cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják.

A cukorral ellentétben jót tesz a fogaknak.
Erős gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.
Növeli az élelmiszerek eltarthatóságát.

Először Japánban kezdték el használni 1990-ben. Az USA-ban 1997 óta, az EU-ban pedig 2003 óta van forgalomban.
Japánban 1990 óta használják cukorkákban, csokoládéban, joghurtban töltelékekben, gyümölcszselékben, lekvárokban, italokban, valamint cukorhelyettesítőként.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Mire jó a pálmaszirup vagy pálmafa szirup?

Fogyj, tisztulj, töltődj fel!

A kulináris élvezetek hódolói minden bizonnyal ismerik ezt a jellegzetesen Kanári-szigetekhez köthető édességet. A pálmafa szirup azonban nem csak finom, de egészséges is, segítségével megszabadíthatjuk a szervezetet a káros méreganyagoktól!

De mi is az a pálmaszirup / pálmafa szirup?

A trópusi vidékeken növekvő néhány száz különböző pálmafaj között van három, amely különösen hasznos az emberek számára: a kókusz-, az olaj-, és a cukorpálma. Pálmaszirup több pálmafajtából is nyerhető. A pálma virágzásban lévő termő hajtásait minden nap egy kissé visszavágják. Így a fa legértékesebb nedvét gyűjtik össze, azt, amiből a gyümölcs fejlődne. A hajtások tövéből az édes nedv nagy, üreges bambuszhengerekbe csorog. A masszát ezután nagy tartályokba töltik, amit nyílt tűzön melegítenek fel. A víz ekkor elpárolog, és szilárd cukor marad vissza.


A pálmafa szirup egészségesebb a cukornál

A pálma- és cukorszirupot a helyi lakosság különlegességnek tartja és finomabb íze miatt jobban kedveli a fehér cukornál. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a pálmacukor roppant gazdag ásványi anyagokban és lényegesen jobb, mint a finomított fehér cukor. Ezek a különleges összetevők még csak most kezdenek, mint egészséges cukorhelyettesítők, elterjedni a köztudatban. Legnagyobb előnyük, hogy alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkeznek, és a vércukorszintet sem emelik meg annyira, mint finomított fehér cukor rokonuk.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kókuszzsír, az egészséges zsír

Létezik egyáltalán egészséges zsír, amit a mindennapos sütéshez-főzéshez használhatunk? Létezik bizony. Ez pedig a kókuszzsír. Számos jótékony hatása van állítólag, sőt, még a fogyást is elősegítheti.

Szkeptikusan álltam először hozzá, de átkutattam megannyi infó anyagot, és mindenhol a legjobbakat találtam róla. Nézzük tehát, mi benne a jó!

Hogy egy kicsit a sötétebb oldalát mutassam előbb a dolgoknak, el kell, hogy áruljam, nem a legolcsóbb zsírfajták egyike.

Viszont, míg az olajat nem szabad többször hevíteni (és még egyszer sem egészséges magas hőfoknak kitenni), mivel ekkor rákkeltő anyagok keletkeznek benne, így a felhasználása egy sütésben kimerül. A kókuszzsír azonban stabil szerkezete miatt többször is felhasználható, többszöri hőhatás után sem keletkeznek benne méreganyagok, rákkeltő anyagok, nem oxidálódik (198 fokig). Ezt is figyelembe véve az ára alapján már nem is tűnik olyan elérhetetlennek.

A kókuszzsír állaga a külső hőmérséklettől függ. 24-25 fok körül folyékonnyá válik, mint az olaj, ennél alacsonyabb hőmérsékleten az állaga szilárd.

A kókuszzsír 92 %-ban telített zsírt tartalmaz (a sertészsír csak 50 %-ot), emiatt sokáig támadták is, hogy nem egészséges. Tudniillik a telített zsírok elzárják az érfalat, szív- és érrendszeri betegségek előidézője lehetnek.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Az elhízás hatásai

A kövérség (fölösleges testzsír) egyre jelentősebb problémát jelent Magyarországon. Az orvosok a testtömeg indexet (BMI-t) használják annak meghatározására, hogy a beteg testsúlya az egészséges tartományban van-e. A BMI kiszámolása úgy történik, hogy a kilogrammban mért testsúlyt el kell osztani a méterben mért magasság négyzetével. Például, ha valaki 70 kg súlyú és 170 cm magas, akkor a BMI-je (70/1,7×1,7) 24,2 kg/m2. A 25 kg/m2 feletti BMI túlsúlyt, míg a 30 kg/m2 feletti BMI elhízást jelent.

Az elhízás számos szervben okozhat problémákat: az alábbi fejezetekben megismerheti, hogy miért káros az elhízás az egészségre.

1) Agy

Ha valaki kövér, akkor nagyobb a szélütés veszélye. A kövér ember agyi ereit leszűkíthetik a zsíros lerakódások. Ezt hívják érelmeszesedésnek (ateroszklerózis).

Ezután vérrögök keletkezhetnek, amelyek elzárják az agy vérellátását, ami szélütéshez vezet.
A kövérség kapcsán nő a magas vérnyomás előfordulási gyakorisága is, ami szintén fokozza a szélütés kockázatát.

2) Légút

A kövérség szoros kapcsolatban áll az obstruktív alvási apnoeval. Ez egy olyan állapot, amelyben a beteg légútja alvás közben részlegesen összeesik.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Finom receptek Xilovittal 3

 

 

Mivel a Xilovit a cukorhoz hasonlóan viselkedik, oldódik, keveredik, ezért sok esetben felcserélhető azzal. Ráadásul a cukor ízét 1:1-ben kiválthatja. A Xilovit tökéletesen helyettesíti a cukrot meleg italok, torták, kekszek vagy egyéb sütemények készítésekor, illetve ízletes édesítője gyümölcsöknek és gabonaféléknek. A Xilovitnél mindössze egyéni kreativitásunkon múlik, hogy milyen területeken használjuk, és helyettesítjük vele a cukrot. Itt megosztunk néhány finom xilites receptötlet.

 

Kókuszpudingos sárgadinnyés zabkása

Igazi nyári reggeli 🙂 Ismét csupán egy tipp, hiszen a zabkásában semmi kuriózum nincsen (dupla mennyiségű növényi tejben megfőzzük a zabot), talán a kókuszpuding kicsit “furmányosabb”.

Hozzávalók – a zabkásához:

30 dkg zabpehely
1 l Alpro vaníliás szójatej
vagy egyéb növényi tej
10 dkg nyírfacukor
1 csipet só
1 bio lime  héja
5-10 dkg mazsola vagy egyéb aszalványok
Egy kattintás ide a folytatáshoz….