Eritritol, a kalóriamentes édesítőszer, cukorbetegeknek is

Az eritritol növényi alapú édesítőszer. Édesítőereje a cukorhoz képest 60-80%-os. Természetes, cukormelasz fermentálásával készül, gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul.

Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül. Íze hűs és édes. Nincs utóíze.

Energiatartalma: 0
Teljesen kalóriamentes (0 kcal/100g), így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak.

Glikémiás indexe: 0
Nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe 0. Nincs hatással az inzulintermelésre, így cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják.

A cukorral ellentétben jót tesz a fogaknak.
Erős gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.
Növeli az élelmiszerek eltarthatóságát.

Először Japánban kezdték el használni 1990-ben. Az USA-ban 1997 óta, az EU-ban pedig 2003 óta van forgalomban.
Japánban 1990 óta használják cukorkákban, csokoládéban, joghurtban töltelékekben, gyümölcszselékben, lekvárokban, italokban, valamint cukorhelyettesítőként.

Szakértő válaszol
A Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet munkatársait kérdeztük

Érdeklődni szeretnék, hogy a Xilovit Zero-ban hány gramm szénhidrát van?

A Xilovit Zero ugyanannyi szénhidrátot tartalmaz, mint a hagyományos cukor, 98 g/100 g, viszont nem felszívódó formában tartalmazza ezt, emiatt energiamentes.

Köszönöm az információt. Jól gondolom, hogy ezek szerint egy, csak kevés szénhidrátot engedélyező diétába nem fér bele, mint édesítőszer?

Fontos azt tudni, hogy az a szénhidrát, amit a termék tartalmaz, nem szívódik fel, nem kerül bele az anyagcserébe. Ennél fogva alkalmazható szénhidrát-csökkentett diétában is, hiszen csak az számít tápanyagnak, ami fel is szívódik.

Kíváncsi lennék, hogy mi a különbség az eritrit (Xilovit Zero) és a xilit közt?

Mindkét anyag kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozik, hasonló eljárással lehet őket előállítani, s természetesen is előfordulnak gyümölcsökben, zöldségekben. Mivel azonban a kiindulási szénhidrát más a két típusnál, ezért a keletkező cukoralkoholok szerkezete is eltérő lesz, az eritrit eggyel kevesebb szénatomot tartalmaz, mint a xilit. Ennek köszönhetően az eritrit nem metabolizálódik, nem szolgáltat energiát a szervezet számára, és rendelkezik azokkal az egyéb kedvező tulajdonságokkal, amikkel a xilit.

Az eritritol adható-e 3 év alatti gyermeknek? Ha igen hány éves kortól v. hónapostól?

A jelenlegi hazai élelmiszer-jogszabályok csak felnőtteknek szánt élelmiszerekben engedélyezik az édesítőszerek használatát, gyermekeknek nem, ennek ellenére klinikai kutatások semmilyen mellékhatást nem mutattak ki egy éves gyermekeknél sem.

A Xilovit Zero-ról szeretném tudni, mennyire megbízhatóak és hitelesek a róla írt adatok, mint 0 glikémiás index, 0 kcal, valóban nincs semmi hatása a vércukorszintre, a hasnyálmirigy inzulintermelésére? 6 éves kislányom kicsit több, mint egy éve I. csoportú diabeteses. Szeretnénk elkerülni az inzulinadással járó későbbi súlyos szövődményeket, amik valljuk be, előbb-utóbb sajnos velejárói a kezelt cukorbetegségnek is. Rendszeresen járunk kórházi ellenőrzésre, de nem az ott előírt diétát alkalmazzuk. Paleolit diétát tartunk, kivéve a nagyobb cukortartalmú zöldséget és persze a gyümölcsöket (kivéve citrom, avokado stb.) Péksütemények helyett paleo “lisztkeveréket” használunk lepénynek. Közel egy éve a diéta bevált, csökkentett inzulin adaggal megfelelő vércukorértékeket “produkálunk” és a gyerek nem éhezik, bátran jóllakhat a megfelelő ételekkel. (ez esetben azonban felmerül bennem a kérdés, hogy van valamennyi hasnyálmirigy működés és inzulintermelés, akkor nem is áll meg az I. csoportba sorolás) Az édes ízek azonban hiányoznak, egyetlen cukorpótlószer sem felelt meg. Fennt leírtak alapján kérdezem, hogy ezen esetben biztonságosan használhatjuk-e a Xilovit Zerot, s ha igen, van-e napi megengedett mennyiség?

A Xilovit Zero klinikai kutatások alapján megbízhatóan energiamentes és nem emeli meg a vércukorszintet, ami annak köszönhető, hogy változatlanul ürül ki a szervezetből, csak édes ízt ad a szájban. Előfordulhat, hogy a bélbaktériumok részben felszívódó cukorrá alakítják, ami minimálisan emelheti a vércukorszintet, emiatt célszerű a termék bevezetésekor a gyakori ellenőrzés, de ez nem gyakori és számottevő tényező. Napi megengedett határérték nincsen a cukoralkohol-alapú édesítőszerek fogyasztását illetően – így a Xilovit Zeronál sem -, arra azonban tekintettel kell lenni, hogy 30-40 g mennyiség felett hasmenést okozhatnak.

 

 

Kapható Xilovit Zero vagy Eritritol néven

 

Vissza az Egészség hírek főoldalra>>

 

 

Naturpiac üzletek>>

Aktuális akció>>