Gyakori kérdések

Gyakran feltett kérdések

A következő kérdéseket és válaszokat angol nyelvű honlapokról fordítottuk.

A nopal fogyasztása segíteni fog a testsúlyom csökkentésében?A rostban és tápanyagokban gazdag étrendnek számos jótékony hatása van az egészségre, ezek egyike a teltségérzés, amit a rostok keltenek. A rostok segítenek a vércukorszint szabályozásában is. Ha mindezt ötvözzük egy egészséges étrenddel valószínűleg jobban kézben tudjuk tartani az étvágyunkat, így a testsúlyunkat is. Úgy gondoljuk, hogy a tápanyagokban szegény étrend az elhízás egyik fő oka – ha a szervezet nem jut hozzá a szükséges mennyiségű tápanyaghoz, mindaddig további táplálékot kíván, amíg jól nem lakik.

Nehezen tudom a port bekeverni. Van valami egyszerűbb megoldás?
Rázza! Használjon egy kisebb műanyagedényt jól záró fedővel, tegye bele a nopalt és a folyadékot (mi a tiszta narancslét szeretjük, mert az növeli a tápanyagtartalmat – és a napi öt elfogyasztandó gyümölcsből már meg is van egy), szorosan zárja rá a fedőt, rázza húsz másodpercig, és igya meg.

Számomra problémát jelent, hogy a nap során elosztva fogyasszam a nopalt.
Az ajánlott három teáskanálnyit egyszerre is beveheti, ha a szervezete hozzá van szokva a rostokhoz. Egyéb esetben ossza ketté a mennyiséget reggeli (reggeli előtti) és esti (vacsora előtti) adagra.

Szeretném elkezdeni a nopal szedését, de attól tartok, hogy sokat kell majd tőle WC-re mennem, pedig én sokat utazom.
A nopal gyengéden hat, nem olyan mint egy hashajtó, mindazonáltal, ahogy az előbb is említettük, fokozatosan kezdje el szedni.

Nálam irritábilis bél szindrómát állapított meg az orvos. Segít ezen a nopal?
Ha a tünetek között szerepel a szorulás, és az orvos a rostfogyasztás növelését javasolta, akkor igen, a nopalnak segítenie kell. Fokozatosan vezesse be az étrendjébe.

Azt mondják, hogy a nopal segít szabályozni a koleszterinszintet. Ez hogy működik?
A nopalban található oldható rostok megkötik a koleszterint a vastagbélben, így az távozik a szervezetből.

Mi a különbség az oldható és az oldhatatlan rostok között?
Az oldhatatlan rostok segítik az emésztést és a táplálék továbbhaladását az emésztőcsatornában, lággyá és nagyobb mennyiségűvé teszik a székletet. Ez a rostfajta segít a szorulás elkerülésében. Az oldható rostok segítenek szabályozni a koleszterinszintet, és részt vesznek a vércukor anyagcserében is. Segítenek más tápanyagok felszívódásának a szabályozásában is. A nopal mindkét fajta rostot tartalmazza.

Nekem úgy tűnik, mostanában rengeteg fajta “rosttermék” kapható a boltokban. Mitől más a nopal?
Számos a piacon megjelenő rosttermék csak oldható rostokat tartalmaz. A Nopal egyaránt tartalmaz oldhatatlan és oldható rostokat, plusz kalciumot, más ásványi anyagokat, vitaminokat, valamint aminosavakat. A növényben található minden összetevő egymással összhangban működik a szervezetünkben. A nopált természetes körülmények között termesztik és napon szárítják (és ez az egyetlen feldolgozási folyamat).

Ha megpróbálom emelni a rost mennyiségét az étrendemben, mindig puffadok.
Az javasoljuk, hogy csak lassan emelje a mennyiséget, főleg, ha étrendje eddig rostszegény volt; kezdje napi egy adaggal, és csak akkor lépjen tovább, ha a szervezete már megszokta a többlet rostot. Meglátja, megéri.

Lásd még: Szakértő válaszol részt

 

Naturpiac üzletek>>

Aktuális akció>>