Konyhai alkalmazás

nopal_konyha

A Nopal hozzájárul az egészséges konyha és táplálkozás megvalósításához.

A Nopal konyhai alkalmazása

A Nopal port hozzáadhatja ízlés szerint ételekhez, turmixokhoz, stb. Ezzel növeljük az étel rosttartalmát, és csökkentjük a glikémiás indexét. Például turmixokba tehetünk 1-2 teáskanálnyit, zöldséglevesbe 10-20 grammnyit, joghurtba 1 teáskanállal és krumplipürébe 5-15 gramm között. A Nopal por képességét hő nem károsítja (hozzáadhatjuk pl. szószokhoz is), így egyéni ízlésünkön és kreativitásunkon múlik a konyhai alkalmazása.

Néhány konkrét recept

Gyümölcsös tejturmix

Hozzávalók 2 személy részére: 1 banán, 1 alma, 0,6 liter zsírszegény tej, 2 púpozott teáskanál Nopal por. Tegyünk mindent a turmix gépbe, és kész az ízletes ital.

Házilag sütött kenyér

Egyszerűen helyettesítse a liszt 5-10%-át Nopal porral. A Nopal használata kenyér sütésekor megnöveli annak rosttartalmát, és csökkenti a glikémiás indexét.

Kukoricadarás kenyér Nopallal

5 dkg kukoricadara
25 dkg graham liszt
20 dkg tönköly fehér liszt
12 g só (természetes, nem finomított)
5 g Nopal kaktusz por
1 csomag szárított élesztő
1 teáskanál cukor (nyers nád)
3 dl víz

1. 1 dl langyos vízben keverjük el a cukrot, adjuk hozzá a porélesztőt, majd langyos helyen futtassuk fel (akkor jó, ha összefüggő habos réteg alakul a felszínén)
2. a szárazanyagokat (kukoricadara, lisztek, Nopal kaktusz por, só) keverjük össze egy tálban és adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt
3. a maradék 2 dl vizet apránként adagolva (lisztfüggő, hogy a teljes mennyiséget felveszi-e) gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát és meleg helyen, fóliával letakarva (ne száradjon ki) kelesszük duplájára a tésztát (40-60 perc)
4. ha kész a kelesztés formázzunk kenyeret (már NE gyúrjuk át) és tegyük lisztezett tepsire, vagy kenyérsütő formába, vágjuk be a tetejét és hagyjuk pihenni meleg helyen 20-30 percet
5. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük meg a kenyeret (40-45 perc)

Nopalos_kukoricas_kenyer_web

 

Nopal tészták és gombócok

Házi készítésű tésztáknál, gombócoknál is helyettesítheti a liszt 5-10%-át Nopal porral.

Zöldséges tál

Hozzávalók: 100 gramm sampinyon gomba, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 répa, 1 brokkoli, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, majoránna, oregáno, rozmaring, 8-10 gramm Nopal por, olívaolaj, só, bors.

Vágjuk apróra a répát, és főzzük rövid ideig elő a brokkolival. Vágjuk fel a sampinyont, a paprikát, a hagymát és a fokhagymát. Egy serpenyőbe öntsünk olívaolajat, és tegyük a zöldségeket mind bele, majd fűszerezzük és pároljuk. Végül ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A Nopal port keverjük el egy kis olívaolajjal, utána keverjük el a zöldségekkel.
Nopalos rozskeksz (10-12 db)

15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg zabpehely
2 dkg Nopal kaktuszpor
10 dkg vaj
8 dkg nyers nádcukor
5 dkg étcsokoládé (60-70% körüli)
1 db tojás (bio, vagy szabad tartású)
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)

1. olvasszuk fel a vajat és keverjük bele a cukrot, majd mossuk meg a tojást, adjuk a vajhoz és keverjük habosra (gyors mozdulatokkal, nehogy megsüljön a tojás)
2. keverjük össze a lisztet, a zabpelyhet, a Nopalt, a felaprított étcsokoládét, a fahéjat, a szódabikarbónát és a sütőport
3. öntsük a tojásos keveréket a szárazanyagokhoz és keverjük össze alaposan
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit
5. evőkanálnyi adagokból, enyhén nedvesített kézzel formázzunk golyót, majd lapítsuk le és tegyük az előkészített tepsire
6. a 4. pontban írt hőfokon süssük 10-12 percig, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk a tepsin kihűlni a kekszeket (meg is szilárdul)

Praktikák:
– lehet bele tenni más fűszereket
– készíthető zabkorpával, kókuszreszelékkel, vagy más típusú lisztekkel is

Nopal-os_rozskeksz-web

 

Kérdése van a Nopallal kapcsolatban? Kérdezze szakértőnket, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézetet. Kattintson ide>>

 

Naturpiac üzletek>>

Aktuális akció>>