Szakértő válaszol

Nopal szakértő válaszol
xilovit_szakerto

xilovit-szakerto-2

 

Kérdések és válaszok

A Nopallal tényleg lehet fogyni?
A megfelelő mennyiségű és minőségű rostbevitel az egyik alapfeltétele a testtömegcsökkentés étrendi kezelésének. Emellett azonban az étrend számos más elemére és a rendszeres testmozgásra is figyelni kell, önmagában a rost nem megoldás, de mindenképpen fontos!
Milyen hatással van a Nopal a szervezetre?
A Nopal lényege, hogy növeli az étrend rosttartalmát, ezáltal segíti az emésztést, gyorsítja a salakanyagok kiürülését, valamint számos méreganyagot megköt a szervezetben. Fogyókúrában is nagy segítség, ha az étrend rosttartalma megfelelő, valamint számos egyéb betegség is megelőzhető a megfelelő rostbevitellel, pl. a béldaganatok, magas koleszterinszint stb. A megfelelő rostbevitel a cukoranyagcserére is jótékony hatással van.
Azt írják, hogy a Nopal segít a vércukorszint szabályozásában. Ez hogyan működik?
A Nopal egy nagy rosttartalmú készítmény. Ennek köszönhetően lassítja és mérsékli az étkezések utáni vércukorszint-emelkedést, az által, hogy a bélben történő felszívódást elhúzódóvá teszi. Olyan élelmi anyagok vércukorszint-emelő hatását is csökkenti a nagy rosttartalom végett, amik gyorsan emelnék meg a vércukorszintet. Természetesen ez nem helyettesíti pl. a cukorbetegség diétás kezelését.
A Nopal segíti a belek tisztulását?
A Nopal fogyasztása – nagy rosttartalmánál fogva – hozzájárul a szervezet méregtelenítő folyamatainak erősítéséhez, valamint számos káros anyagot közvetlenül megköt a bélben. Növeli a széklet tömegét is, ezért hozzájárul a megfelelő bélműködéshez, a belek teljes kiürüléséhez.
Milyen hatással van a Nopal az emésztésre?
A Nopal fokozza a teltségérzetet, elhúzódóvá és egyenletessé teszi a szénhidrátok felszívódását, csökkenti a koleszterin visszajutását a bélből a keringésbe, ezáltal jótékonyan hat az emésztésre. Növeli a széklet tömegét és csökkenti a béltartalom áthaladási idejét, így könnyítve az emésztést.
Gyomorpanaszok során segíthet a Nopal?
Bizonyos gyomorpanasz esetén jótékony hatású lehet egy nagy rosttartalmú készítmény, mint a Nopal, azonban fontos tudni, hogy milyen gyomorpanaszról van szó. Komolyabb gyomor- és bélbetegség esetén javasolt szakorvossal konzultálni egy ilyen készítmény fogyasztása előtt.
Székrekedésre használható a Nopal?
A rosthiányos étrend miatt kialakuló székrekedésre használható a termék, hiszen nagy mennyiségű rostot tartalmaz, ami javítja a bélmozgásokat, növeli a széklet tömegét. Organikus vagy idegrendszeri (kivéve stressz) eredetű székrekedés esetén nem alkalmazható, ilyen esetben mindenképpen orvosi konzultáció szükséges.
A Nopal tartalmaz oldható és oldhatatlan rostokat is. Pontosan mit jelent ez?
Minden rostban gazdag nyersanyag tartalmaz vízben oldható és vízben oldhatatlan rostokat, csak más-más arányban. A Nopal főként vízben oldható rostokat tartalmaz. A vízben oldható rostok is csökkentik a tranzitidőt, növelik a bélsár tömegét, de az emésztőnedveknek nem állnak ellen, azokban feloldódnak. A zsír- és cukoranyagcserére kifejezetten jótékony hatású. Az oldhatatlan rostok a vastagbélig változatlanul lejutnak, majd az ott élő baktériumflóra fermentálja őket. Ez azért fontos, mert amellett, hogy a fenti jótékony hatásokkal is rendelkezik, táplálja a bélbaktériumokat, amiknek anyagcseréje során számos jótékony hatású anyag kerül a bélbe. Ilyenek pl. a B12-vitamin, K-vitamin és a rövid szénláncú zsírsavak, amik a bélhámsejtek differenciálódásában fontosak, ezáltal megfelelő mennyiségük a béldaganatok kialakulását csökkenti.
Következő lenne a kérdésem a Nopal kaktuszporral kapcsolatban: befolyásolja-e más vitaminkészítmények, táplálékkiegészítők felszívódását, hatását, és ha igen mennyi idő különbséget kell tartani a nopal és ezen készítmények bevétele között?
Napi 40-50 feletti rostmennyiség már valóban csökkentheti egyes tápanyagok felszívódásának hatékonyságát. Ezen mennyiség alatt csak arra érdemes figyelnie, hogy ne egy étkezésen belül történjen az étrend-kiegészítő és a Nopal elfogyasztása.
Rendeltem Nopal port. Fogyni szeretnék. Viszont sehol nem írják, hogy a fogamzásgátló tablettát mennyire befolyásolja a szedésük.
A fogamzásgátlók hatékony hormontartalmának egy részét a bélbaktériumok képezik. Olyan esetekben csökkenhet a vér hormonszintje, ha hosszan tartó, erőteljes hasmenés áll fenn, és a bélflóra is sérült (pl. antibiotikus terápia esetén). A szakirodalom nem említi, hogy vízben oldódó rostok befolyásolnák a hatását.

A következő kérdéseket és válaszokat angol nyelvű honlapokról fordítottuk.
A nopal fogyasztása segíteni fog a testsúlyom csökkentésében?A rostban és tápanyagokban gazdag étrendnek számos jótékony hatása van az egészségre, ezek egyike a teltségérzés, amit a rostok keltenek. A rostok segítenek a vércukorszint szabályozásában is. Ha mindezt ötvözzük egy egészséges étrenddel valószínűleg jobban kézben tudjuk tartani az étvágyunkat, így a testsúlyunkat is. Úgy gondoljuk, hogy a tápanyagokban szegény étrend az elhízás egyik fő oka – ha a szervezet nem jut hozzá a szükséges mennyiségű tápanyaghoz, mindaddig további táplálékot kíván, amíg jól nem lakik.
Nehezen tudom a port bekeverni. Van valami egyszerűbb megoldás?
Rázza! Használjon egy kisebb műanyagedényt jól záró fedővel, tegye bele a nopalt és a folyadékot (mi a tiszta narancslét szeretjük, mert az növeli a tápanyagtartalmat – és a napi öt elfogyasztandó gyümölcsből már meg is van egy), szorosan zárja rá a fedőt, rázza húsz másodpercig, és igya meg.
Számomra problémát jelent, hogy a nap során elosztva fogyasszam a nopalt.
Az ajánlott három teáskanálnyit egyszerre is beveheti, ha a szervezete hozzá van szokva a rostokhoz. Egyéb esetben ossza ketté a mennyiséget reggeli (reggeli előtti) és esti (vacsora előtti) adagra.
Szeretném elkezdeni a nopal szedését, de attól tartok, hogy sokat kell majd tőle WC-re mennem, pedig én sokat utazom.
A nopal gyengéden hat, nem olyan mint egy hashajtó, mindazonáltal, ahogy az előbb is említettük, fokozatosan kezdje el szedni.
Nálam irritábilis bél szindrómát állapított meg az orvos. Segít ezen a nopal?
Ha a tünetek között szerepel a szorulás, és az orvos a rostfogyasztás növelését javasolta, akkor igen, a nopalnak segítenie kell. Fokozatosan vezesse be az étrendjébe.
Azt mondják, hogy a nopal segít szabályozni a koleszterinszintet. Ez hogy működik?
A nopalban található oldható rostok megkötik a koleszterint a vastagbélben, így az távozik a szervezetből.
Mi a különbség az oldható és az oldhatatlan rostok között?
Az oldhatatlan rostok segítik az emésztést és a táplálék továbbhaladását az emésztőcsatornában, lággyá és nagyobb mennyiségűvé teszik a székletet. Ez a rostfajta segít a szorulás elkerülésében. Az oldható rostok segítenek szabályozni a koleszterinszintet, és részt vesznek a vércukor anyagcserében is. Segítenek más tápanyagok felszívódásának a szabályozásában is. A nopal mindkét fajta rostot tartalmazza.
Nekem úgy tűnik, mostanában rengeteg fajta “rosttermék” kapható a boltokban. Mitől más a nopal?
Számos a piacon megjelenő rosttermék csak oldható rostokat tartalmaz. A Nopal egyaránt tartalmaz oldhatatlan és oldható rostokat, plusz kalciumot, más ásványi anyagokat, vitaminokat, valamint aminosavakat. A növényben található minden összetevő egymással összhangban működik a szervezetünkben. A nopált természetes körülmények között termesztik és napon szárítják (és ez az egyetlen feldolgozási folyamat).
Ha megpróbálom emelni a rost mennyiségét az étrendemben, mindig puffadok.
Az javasoljuk, hogy csak lassan emelje a mennyiséget, főleg, ha étrendje eddig rostszegény volt; kezdje napi egy adaggal, és csak akkor lépjen tovább, ha a szervezete már megszokta a többlet rostot. Meglátja, megéri.

 

Naturpiac üzletek>>

Aktuális akció>>